Śledź w roli głównej

 Śledzie po kaszubsku w babeczkach

Składniki  na babeczki :
– mąka 200g
– masło 80g
– Cukier puder  1 łyżeczka
– Żółtka 2 szt
– białko ½ szt
– śmietana 1łyżka
– proszek do pieczenia ¼ łyżeczki

Wykonanie
·         sporządzić ciasto kruche( mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, masło i siekać nożem na drobne cząsteczki, dodać jaja, śmietanę,  proszek do pieczenia – ciasto zarobić schłodzić)
·         rozwałkować ciasto na grubość 3 – 4 mm.
·        Ciastem wylepiać foremki posmarowane cienko masłem
·        Ciasto pozakłuwać
Piec 8 – 15 min w tem. 200o C

Śledzie po kaszubsku:
Składniki :
– 6 płatów śledziowych
– 2 cebule
-100g rodzynek
-100g śliwek suszonych
-50g suszonych daktyli
-1 łyżka miodu
-½ szkl oleju,
½ cytryny
-2 łyżki koncentratu pomidorowego 
– sól, pieprz
– papryczka chilli

Wykonanie:
·       
Cebule obrać i pokroić w kostkę
·       
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć na złoty kolor
·       
Dodać rodzynki , śliwki oraz daktyle pokrojone w kostkę
·         Następnie dodać przyprawy do smaku, koncentrat oraz sok z cytryny
·        Dusić ok 3 min. 
·        Sos wystudzić,  można dodać miód
·          Śledzie pokroić dodać do sosu
·          Napełnić babeczki udekorować

Majóweczka

Jak „majóweczka” to piknik i grillowanie czas zacząć….

A do
grillowanej kiełbasy i kaszanki proponujemy smaczną prostą w przygotowaniu surówkę
SKŁADNIKI:
pół małej
kapusty pekińskiej
mały  ogórek zielony
pół czerwonej papryki
pół puszki kukurydzy konserwowej
pęczek rzodkiewek
pół pęczka koperku
sól
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki wody
łyżeczka cukru
1 łyżka octu winnego 

Kapustę posiekać, ogórka pokroić w
półplastry, rzodkiewki w półplastry, paprykę w paseczki. Dodać kukurydzę.
Wszystkie składniki wymieszać z siekanym koperkiem. Z oliwy, octu, wody i cukru sporządzić sos. Polać surówkę, doprawić solą. 

Pizza

Przepis na pyszną pizzę, którą robimy od lat – spróbuj i Ty

Ciasto – składniki (3 pizze o średnicy ok. 25 cm):

3 szklanki
(465 g) mąki pszennej
50g drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
1/2 szkl. mleka/ 1/2 szkl. wody
3 łyżki oliwy

Wykonanie:

Do misy przesiać mąkę, dodać pokruszone drożdże
 następnie
dodać letnią wodę, mleko oraz sól, cukier 
i oliwę
całość dobrze wyrobić 5 – 10 minut, aż
ciasto będzie elastyczne
ciasto podzielić na 3 części i uformować
kulę
odstawić do wyrośnięcia
formować cienkie placki o
średnicy 25 cm
placki zsunąć na blachę do pieczenia
następnie wyłożyć sos, ser oraz dodatki
piec 8 – 9 min w temperaturze
(250°C)

Sos pomidorowy:
1 słoiczek koncentratu
pomidorowego,1 łyżeczka oliwy, 1/2 ząbka czosnku,  1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka cukru, 1/3
łyżeczki soli, szczypta pieprzu.
 – składniki wymieszać

Przykładowe dodatki:
ser (składnik podstawowy)
szynka, pieczarki,
salami, papryka, cebula
banan, ananas, curry. 



SOSW Nr 1 w Łodzi

error: Content is protected !!
Skip to content