Śledzie po kaszubsku w babeczkach
Składniki na babeczki : – mąka 200g – masło 80g – Cukier puder 1 łyżeczka – Żółtka 2 szt – białko ½ szt – śmietana 1łyżka – proszek do pieczenia ¼ łyżeczki | Wykonanie · sporządzić ciasto kruche( mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, masło i siekać nożem na drobne cząsteczki, dodać jaja, śmietanę, proszek do pieczenia – ciasto zarobić schłodzić) · rozwałkować ciasto na grubość 3 – 4 mm. · Ciastem wylepiać foremki posmarowane cienko masłem · Ciasto pozakłuwać Piec 8 – 15 min w tem. 200o C |
Śledzie po kaszubsku: Składniki : – 6 płatów śledziowych – 2 cebule -100g rodzynek -100g śliwek suszonych -50g suszonych daktyli -1 łyżka miodu -½ szkl oleju, ½ cytryny -2 łyżki koncentratu pomidorowego – sól, pieprz – papryczka chilli | Wykonanie: · Cebule obrać i pokroić w kostkę · Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć na złoty kolor · Dodać rodzynki , śliwki oraz daktyle pokrojone w kostkę · Następnie dodać przyprawy do smaku, koncentrat oraz sok z cytryny · Dusić ok 3 min. · Sos wystudzić, można dodać miód · Śledzie pokroić dodać do sosu · Napełnić babeczki udekorować |