Śledź w roli głównej

 Śledzie po kaszubsku w babeczkach

Składniki  na babeczki :
– mąka 200g
– masło 80g
– Cukier puder  1 łyżeczka
– Żółtka 2 szt
– białko ½ szt
– śmietana 1łyżka
– proszek do pieczenia ¼ łyżeczki

Wykonanie
·         sporządzić ciasto kruche( mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, masło i siekać nożem na drobne cząsteczki, dodać jaja, śmietanę,  proszek do pieczenia – ciasto zarobić schłodzić)
·         rozwałkować ciasto na grubość 3 – 4 mm.
·        Ciastem wylepiać foremki posmarowane cienko masłem
·        Ciasto pozakłuwać
Piec 8 – 15 min w tem. 200o C

Śledzie po kaszubsku:
Składniki :
– 6 płatów śledziowych
– 2 cebule
-100g rodzynek
-100g śliwek suszonych
-50g suszonych daktyli
-1 łyżka miodu
-½ szkl oleju,
½ cytryny
-2 łyżki koncentratu pomidorowego 
– sól, pieprz
– papryczka chilli

Wykonanie:
·       
Cebule obrać i pokroić w kostkę
·       
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć na złoty kolor
·       
Dodać rodzynki , śliwki oraz daktyle pokrojone w kostkę
·         Następnie dodać przyprawy do smaku, koncentrat oraz sok z cytryny
·        Dusić ok 3 min. 
·        Sos wystudzić,  można dodać miód
·          Śledzie pokroić dodać do sosu
·          Napełnić babeczki udekorować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

error: Content is protected !!
Skip to content