Truskawkowa lemoniada

Sezon truskawkowy w pełni!!! 
Proponujemy pyszny, orzeźwiający napój na upalne dni !!!

Składniki:
  • 500 g świeżych truskawek
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryn
  • skórka z 1 cytryny
  • kawałki truskawek oraz plastry cytryn
  • 1 litr wody
  • 5 łyżek cukru /lub miodu/
  • lód do podania
Sposób przygotowania:
  •            cukier rozpuścić  w
    wodzie
  •            truskawki miksujemy 
  •            dodajemy  sok z
    cytryn
  •            mieszamy z
    wodą, skórką z cytryny oraz kawałki truskawek oraz plastry cytryn
  •            przed podaniem
    schładzamy w lodówce
  •            dekorujemy liskiem
    mięty 

Śledź w roli głównej

 Śledzie po kaszubsku w babeczkach

Składniki  na babeczki :
– mąka 200g
– masło 80g
– Cukier puder  1 łyżeczka
– Żółtka 2 szt
– białko ½ szt
– śmietana 1łyżka
– proszek do pieczenia ¼ łyżeczki

Wykonanie
·         sporządzić ciasto kruche( mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, masło i siekać nożem na drobne cząsteczki, dodać jaja, śmietanę,  proszek do pieczenia – ciasto zarobić schłodzić)
·         rozwałkować ciasto na grubość 3 – 4 mm.
·        Ciastem wylepiać foremki posmarowane cienko masłem
·        Ciasto pozakłuwać
Piec 8 – 15 min w tem. 200o C

Śledzie po kaszubsku:
Składniki :
– 6 płatów śledziowych
– 2 cebule
-100g rodzynek
-100g śliwek suszonych
-50g suszonych daktyli
-1 łyżka miodu
-½ szkl oleju,
½ cytryny
-2 łyżki koncentratu pomidorowego 
– sól, pieprz
– papryczka chilli

Wykonanie:
·       
Cebule obrać i pokroić w kostkę
·       
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć na złoty kolor
·       
Dodać rodzynki , śliwki oraz daktyle pokrojone w kostkę
·         Następnie dodać przyprawy do smaku, koncentrat oraz sok z cytryny
·        Dusić ok 3 min. 
·        Sos wystudzić,  można dodać miód
·          Śledzie pokroić dodać do sosu
·          Napełnić babeczki udekorować
error: Content is protected !!
Skip to content