Ciastka koła rowerowe

Rowerem przez Europę

W dniu 9 maja na terenie
naszego Ośrodka odbyła się Europejska Impreza Integracyjna „Rowerem
przez Europę”, której motywem przewodnim był rower, dlatego nie mogło zabraknąć ciastek w kształcie „koła rowerowego” oraz „roweru”.

Ciasteczka „koła rowerowe”

Ciasteczka przygotowywane
przez uczniów kl. I K N
wycinanie kółek
z ciasta półkruchego
smarowanie ciastek białkiem 
 posypywanie cukrem
ciastka nabierają koloru


kruche oponki

Ciastka zostaną podane w dniu 9 maja  na terenie
naszego Ośrodka
podczas Imprezy Integracyjnej „Rowerem przez
Europę”,
której motywem przewodnim będzie rower.

Śledź w roli głównej

 Śledzie po kaszubsku w babeczkach

Składniki  na babeczki :
– mąka 200g
– masło 80g
– Cukier puder  1 łyżeczka
– Żółtka 2 szt
– białko ½ szt
– śmietana 1łyżka
– proszek do pieczenia ¼ łyżeczki

Wykonanie
·         sporządzić ciasto kruche( mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, masło i siekać nożem na drobne cząsteczki, dodać jaja, śmietanę,  proszek do pieczenia – ciasto zarobić schłodzić)
·         rozwałkować ciasto na grubość 3 – 4 mm.
·        Ciastem wylepiać foremki posmarowane cienko masłem
·        Ciasto pozakłuwać
Piec 8 – 15 min w tem. 200o C

Śledzie po kaszubsku:
Składniki :
– 6 płatów śledziowych
– 2 cebule
-100g rodzynek
-100g śliwek suszonych
-50g suszonych daktyli
-1 łyżka miodu
-½ szkl oleju,
½ cytryny
-2 łyżki koncentratu pomidorowego 
– sól, pieprz
– papryczka chilli

Wykonanie:
·       
Cebule obrać i pokroić w kostkę
·       
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć na złoty kolor
·       
Dodać rodzynki , śliwki oraz daktyle pokrojone w kostkę
·         Następnie dodać przyprawy do smaku, koncentrat oraz sok z cytryny
·        Dusić ok 3 min. 
·        Sos wystudzić,  można dodać miód
·          Śledzie pokroić dodać do sosu
·          Napełnić babeczki udekorować

Majóweczka

Jak „majóweczka” to piknik i grillowanie czas zacząć….

A do
grillowanej kiełbasy i kaszanki proponujemy smaczną prostą w przygotowaniu surówkę
SKŁADNIKI:
pół małej
kapusty pekińskiej
mały  ogórek zielony
pół czerwonej papryki
pół puszki kukurydzy konserwowej
pęczek rzodkiewek
pół pęczka koperku
sól
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki wody
łyżeczka cukru
1 łyżka octu winnego 

Kapustę posiekać, ogórka pokroić w
półplastry, rzodkiewki w półplastry, paprykę w paseczki. Dodać kukurydzę.
Wszystkie składniki wymieszać z siekanym koperkiem. Z oliwy, octu, wody i cukru sporządzić sos. Polać surówkę, doprawić solą.